Urban

GENK DIEPENBEEK

Urban

 

In vele urban dancestijlen worden er battles gehouden: individuen of kleine of grotere groepen dansen tegen elkaar op met een groep toeschouwers of een jury die de winnaar aanduidt. Battles vinden plaats op een podium of op de dansvloer met de toeschouwers er rond. Bij battles is improvisatie belangrijk en de winnaars zijn vaak diegenen die zich het best weten aan te passen aan de muziek, de tegenstanders en de heersende sfeer. Het kan er hevig aan toegaan in battles, maar de meeste dansers vinden het belangrijk om respect te tonen voor de andere dansers.

Stijlen

 

Breakdance en popping and locking onstonden in de jaren zeventig, hiphop en house dance in de jaren tachtig. Alhoewel sommige stijlen los van elkaar ontstonden, zijn de meeste vandaag in meer of mindere mate geassocieerd met de hiphopscene. Meer recent ontstonden vanuit hiphop nieuwe dansstijlen zoals krumping.

Kenmerken van urban dance worden ook vermengd met andere meer traditionele dansstijlen, en zo ontstaat bijvoorbeeld street-jazz. Die nieuwe mengstijlen zijn meer gericht op choreografie en voorstellingen dan op improvisatie en battles.

Urban dance is een verzamelnaam voor dansstijlen die ontstonden buiten de dansstudio's, op informele plaatsen zoals op straat en in dancings. Ze zijn vaak improvisatorisch en sociaal van aard, met interactie met de toeschouwers en de andere dansers. Onder urban dance vallen onder meer breakdance, hiphop, popping, locking, house dance, ... Veel dansstijlen ontstonden in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten.

Individualiteit en originaliteit zijn belangrijk in urban dance. De dansers interpreteren de bestaande bewegingen en creƫren nieuwe bewegingen om een eigen persoonlijke stijl te ontwikkelen. Improvisatie staat centraal in de meest urban dancestijlen, maar ook een choreografie kan, bijvoorbeeld voor een voorstelling, al dan niet afgewisseld met improvisatie.

Een urban dancestijl is nauw verbonden met een bepaalde subcultuur of levenshouding, meestal ook met een bepaald muziekgenre. Urban dancestijlen zijn voortdurend in ontwikkeling, en soms ontstaan daaruit weer nieuwe dansstijlen.

Battles.